Sos pomidorowo-czosnkowy. Szybki i smaczny sos prawie do wszystkiego

 

Prosty, szybki do wykonania sos pomidorowo-czosnkowy ma wiele zastosowań.

Świetny z razowym makaronem świderki lub spaghetti albo z fasolką szparagową. Znakomity do zapiekanek a na zimno do smarowania pieczywa (z mąki z pełnego przemiału oczywiście!)

SKŁADNIKI:

  • Główka czosnku
  • Szklanka pomidorów lub puszka pomidorów w kawałkach (uwaga na skład, pomidory powinny być bez dodatku cukru)
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Odrobina pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
  • Zioła do smaku (opcjonalnie), mogą być zioła prowansalskie albo świeży tymianek czy oregano

WYKONANIE

Czosnek obrać i pokroić w plastry. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i podsmażać aż będzie złocisty. Wlać pomidory w zalewie lub wrzucić obrane bez skórki i pokrojone w kostkę surowe pomidory. Dusić bez przykrycia. Doprawić ziołami jeśli mamy ochotę. Posypać świeżo mielonym pieprzem.

 

Jeśli masz pytania napisz do nas

Dowiedz się więcej

Jak szybko i skutecznie oczyścić organizm