Placuszki z cukinii
Cukinia jest wspaniałym wszechstronnym warzywem. Znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia, jest również pyszna na surowo. Placuszki z cukinii to lekkie danie. Jeśli użyjecie mąki z pełnego przemiału i upieczecie placki zamiast je smażyć będzie to bardzo dietetyczne danie.
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie (porcja dla 1 – 2 osób)
- świeże zioła: koperek
- jajko
- duża cebula lub dwie małe
- łyżka mąki z pełnego przemiału (opcjonalnie)
- pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta soli
WYKONANIE
Cukinie umyć w zimnej wodzie. Utrzeć na tarce z dużymi oczkami (grube wióry). Cebulę obrać, również utrzeć na tarce, grubej lub na drobniejszych oczkach, jak kto woli. Koperek umyć, otrząsnąć z wody, drobno pokroić. Wymieszać składniki, dodać jajko, wymieszać, dodać do smaku pieprz i sól (sól dodawać na końcu, posolona cukinia puszcza wodę). Jeśli całość po zamieszaniu będzie zbyt wodnista dodać łyżkę mąki z pełnego przemiału. Placki smażyć zaraz po przygotowaniu lub uformować na blasze przykrytej natłuszczoną folią aluminiową. Piec w piekarniku 180 C około 30 minut (obserwować kiedy się zarumienią, wtedy są gotowe)