Placuszki z cukinii

 

 

 

 

Cukinia jest wspaniałym wszechstronnym warzywem. Znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia, jest również pyszna na surowo. Placuszki z cukinii to lekkie danie. Jeśli użyjecie mąki z pełnego przemiału i upieczecie placki zamiast je smażyć będzie to bardzo dietetyczne danie.

 

Placuszki z cukinii przepis
Placuszki z cukinii przepis
[amazon_link asins='B075JFWLHL' template='ProductLink' store='bestpillowsto-20' marketplace='US' link_id='4c0deee4-2a28-11e8-912b-4197d313cdc7']

SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie (porcja dla 1 – 2 osób)
  • świeże zioła: koperek
  • jajko
  • duża cebula lub dwie małe
  • łyżka mąki z pełnego przemiału (opcjonalnie)
  • pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta soli

 

 

WYKONANIE

 

Cukinie umyć w zimnej wodzie. Utrzeć na tarce z dużymi oczkami (grube wióry). Cebulę obrać, również utrzeć na tarce, grubej lub na drobniejszych oczkach, jak kto woli. Koperek umyć, otrząsnąć z wody, drobno pokroić. Wymieszać składniki, dodać jajko, wymieszać, dodać do smaku pieprz i sól (sól dodawać na końcu, posolona cukinia puszcza wodę). Jeśli całość po zamieszaniu będzie zbyt wodnista dodać łyżkę mąki z pełnego przemiału. Placki smażyć zaraz po przygotowaniu lub uformować na blasze przykrytej natłuszczoną folią aluminiową. Piec w piekarniku 180 C około 30 minut (obserwować kiedy się zarumienią, wtedy są gotowe)

 

Placuszki z cukinii przepis

Jeśli masz pytania napisz do nas

Dowiedz się więcej