Mrożone cytryny – cudownie odkwaszają organizm i chronią przed chorobami
Od dawna wiadomo, że picie wody z sokiem z cytryny znakomicie odkwasza organizm. Nowe badania wykazały po raz pierwszy, jak limonoidy, naturalne związki obecne w cytrynach i innych owocach cytrusowych utrudniają wzrost komórek rakowych ER + i ER-. Ukazuje to nowe światło na znaczenie owoców cytrusowych w profilaktyce raka piersi i popiera wcześniejsze badania, które wykazały, że spożycie owoców może zmniejszyć ryzyko raka piersi. Nie należy jednak pozbawiać cytryn skórki tylko zużywać całe owoce. Trzeba kupować owoce ekologiczne, myć je dokładnie i mrozić. Skórka z cytryny zawiera 5-10 razy więcej składników odżywczych niż sok z cytryny, są one znakomitymi antyutleniaczami. Mrożone cytryny można kroić w plasterki, łatwo je też ścierać na tarce i dodawać do różnych potraw i napojów.