Sos pomidorowo-czosnkowy. Szybki i smaczny sos prawie do wszystkiego
Prosty, szybki do wykonania sos pomidorowo-czosnkowy ma wiele zastosowań.
Świetny z razowym makaronem świderki lub spaghetti albo z fasolką szparagową. Znakomity do zapiekanek a na zimno do smarowania pieczywa (z mąki z pełnego przemiału oczywiście!)
SKŁADNIKI:
- Główka czosnku
- Szklanka pomidorów lub puszka pomidorów w kawałkach (uwaga na skład, pomidory powinny być bez dodatku cukru)
- Łyżka oliwy z oliwek
- Odrobina pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
- Zioła do smaku (opcjonalnie), mogą być zioła prowansalskie albo świeży tymianek czy oregano
WYKONANIE
Czosnek obrać i pokroić w plastry. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i podsmażać aż będzie złocisty. Wlać pomidory w zalewie lub wrzucić obrane bez skórki i pokrojone w kostkę surowe pomidory. Dusić bez przykrycia. Doprawić ziołami jeśli mamy ochotę. Posypać świeżo mielonym pieprzem.